JaDi La PenGikutKu...

Friday, October 19, 2012

nak share je...

Salam...

Tak sempat nak bercerita.. tapi nak share something kat sini...

HORMATI SUAMI DEMI KESEJAHTERAAN:

1. Jangan membiarkan suami memandang kita dalam keadaan yang tidak menggembirakannya. Wanita yang paling baik adalah wanita yang selalu membuat suaminya bahagia.

2. Senyuman hendaklah sentiasa menghiasi bibir setiap kali dipandang oleh suami.

3. Perbanyaklah mencari keredhaan suami dengan mentaatinya (sepanjang tidak menyalahi aturan agama), sejauh mana ketaata

n kita kepada suami, sejauh itulah dia merasakan cinta isteri kepadanya dan kita akan mendapat keredhaan.

4. Pilihlah waktu yang tepat untuk meluruskan dan memperbetulkan kesalahan suami.

5. Jadilah seorang yang lapang dada dan janganlah sekali-kali menyebut-nyebut kekurangan suami kepada orang lain.

6. Perbaikilah kesalahan suami dengan segala kemampuan dan kecintaan yang dimiliki, janganlah melukai perasaannya.

7. Janganlah memuji-muji laki-laki lain dihadapan suami kecuali sifat diniyah yang ada pada laki-laki tersebut.

8. Jangan biarkan orang lain berkata buruk tentang suami.

9. Berusaha untuk tampil di depan suami dengan perbuatan dan ucapan yang disenanginya.

10. Berilah pengertian kepada suami agar dia menghormati kita dan saling menghormati dalam semua urusan.

11. Kita harus selalu merasa senang berkunjung kepada kedua orang tuanya.

12. Janganlah menampakkan kejemuan padanya jika terjadi kekurangan atau ketidakpuasan. Ingatlah bahawa apa yang dia berikan sudah lebih dari cukup. Cari waktu yang sesuai jika hendak menegur.

13. Biasakanlah tertawa bila dia tertawa, menangis dan bersedih jika ia bersedih. Kerana bersatunya perasaan akan melahirkan perasaan cinta kasih.

14. Diam dan perhatikanlah jika ia berbicara.

15. Janganlah banyak mengingatkan bahawa anda pernah meminta sesuatu kepadanya. Bahkan jangan diingatkan kecuali jika tahu bahwa ia mudah untuk diingatkan.

16. Janganlah mengulangi kesalahan yang tidak disenangi oleh suami dan ia tidak suka melihatnya.

17. Jangan lupa bila melihat suami solat di rumah, ikutlah solat dibelakangnya. Jika ia membaca, hendaknya anda duduk mendengarkannya.

18. Jangan berlebih-lebihan berbicara tentang angan-angan peribadi di depan suami, tetapi mintalah selalu agar ia menyebutkan keinginan pribadinya di depanmu.

19. Janganlah mendahulukan pendapatmu dari pendapatnya pada setiap masalah, baik yang kecil maupun yang besar. Hendaklah cintamu kepadanya mendorong anda mendahulukan pendapatnya.

20. Janganlah mengerjakan sesuatu kecuali dengan izinnya, dan jangan keluar rumah tanpa pengetahuannya.

21. Jagalah rahsia yang disampaikan kepadamu dan janganlah menyebarkannya sekalipun kepada kedua orang tuanya.

22. Hati-hati jangan sampai menyebut-nyebut bahawa kita lebih tinggi darjat dari suami. Hal itu akan mengundang kebencian kepadamu.

23. Jika salah satu dari orang tuanya sakit atau kerabatnya, maka kita mempunyai kewajiban untuk menjenguk bersamanya.




~~ANIM~~ wish u were here...

1 comment:

  1. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog niechat boxpakjoe x kira k hahah ,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete